ni Sebenarnya Cecair Merah Pada Daging Yang Ramai Salah Sangka..

Ini Sebenarnya Cecair Merah Pada Daging Yang Ramai Salah Sangka..
Ini Sebenarnya Cecair Merah Pada Daging Yang Ramai Salah Sangka.. – Setiap kali membeli daging mentah atau segar, pasti anda akan perasan cecair warna merah seperti gambar di atas kan. Ramai yang sangkakan cecair tersebut adalah darah. Tetapi sangkaan anda sebenarnya salah.

INI SEBENARNYA CECAIR MERAH PADA DAGING YANG RAMAI SALAH SANGKA..

Cecair warna merah yang dianggap darah selama ini adalah protein yang dipanggil myoglobin, fungsinya adalah untuk menyimpan oksigen dalam sel – sel otot. Protein ini juga yang menjadikan daging berwarna merah.
P/S : Jika anda ingin tahu daging sudah masak ke belum, myglobin akan bertukar warna coklat sebagai tanda daging sudah masak.

0 Response to "ni Sebenarnya Cecair Merah Pada Daging Yang Ramai Salah Sangka.."

Post a Comment